Дієтичне харчування в дитячому санаторії «Хаджибей»
Лікувальне харчування в дитячому санаторії «Хаджибей» є обов’язковою складовою комплексної реабілітації, тому головна функція харчоблоку санаторію – це організація харчування з наданням збалансованого, раціонального та дієтичного харчування, яке являється складовою для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які перебувають в санаторії на лікуванні.
Харчування дітей здійснюється за призначенням лікуючого лікаря дитячого санаторію та базується на збалансованому дієтичному харчуванні з не менш як 5-ти разовим прийомом їжі на добу, з вартістю харчування 65 грн. на одну людину.
Організація харчування включає:
-
- дотримання вимог санітарного законодавства при надходженні та зберіганні харчових продуктів і сировини,
- визначення виду дієтичного раціону,
- складання меню–розкладів,
- додержанні технології виготовлення страв,
- забезпечення безпеки якості харчових продуктів і готових страв
- додержання правил особистої гігієни персоналом і термінів проходження медичних оглядів,
- облаштуванні і утриманні харчоблоків, обідніх залів.
Під час комплексної медико-педагогічної реабілітації у пацієнтів зростає рухова активність, підвищуються енерготрати і тому в дієті передбачено збалансоване збільшення харчових речовин і енергоцінності на 15-20%. Добовий раціон для дитини складає 1800-2000 ккал.
Рекомендовані величини калорійності і норми вживання білків, жирів, вуглеводів для дітей і підлітків приймаються у відповідності до норм харчування розроблених Інститутом гігієни харчування і затверджених МОЗ України.
Співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинно наближатися до 1:1, 1:4,6.
Не менше 50-60% білка повинно бути тваринного походження (м’ясо, риба, молоко, молочні продукти, яйця).
Біля 20% від загальної кількості жирів повинні становити рослинні масла, які містять поліненасичені жирні кислоти.
Доцільний розподіл загальної калорійності добового раціону харчування:
СНІДАНОК—25%
ОБІД — 35%
ПОЛУДЕНОК –15%
ВЕЧЕРЯ — 20%
2-га ВЕЧЕРЯ —5%
Забороняється вживання грибів у їжу, використання молока без кип’ятіння. Фляжного сиру, сметани і зеленого горошку без термічної обробки, кров’яних та ліверних ковбас, яєць і м’яса водоплавних птахів, консервованих продуктів домашнього виготовлення.
Меню – розклад складається дієтсестрою з різним виходом страв за віковими групами відповідно до нормативів харчування дітей, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року № 918 з врахуванням рекомендованого семиденного меню і добового набору продуктів.
У виняткових випадках при відсутності продуктів, вказаних у наборі, заміна проводиться у відповідності з таблицею заміни.
Основною дієтою в санаторії є лікувальна дієта №15 , яку призначають з метою забезпечення фізіологічно нормальним харчуванням. Кулінарна обробка продуктів при цій дієті проводиться будь якими доступними способами.
Дієта №5 призначається при хронічному гастриті з підвищеною кислотністю і хронічному панкреатиті. Харчування базується на таких принципах: повноцінність, збалансованість, помірність, механічне і хімічне щадіння. Не допускається смаження, гострі, солоні закуски, сіль обмежується до 3-5г., а також дуже холодні та гарячі страви.
Дієти № 8 та № 9 назначають при захворюваннях внаслідок порушення обміну речовин, зокрема на цукровий діабет, ожиріння 1—2 ступеню. Мета призначення вплинути на обмін речовин, нормалізацію вуглеводного обміну, запобігти порушенню жирового обміну. Призначають раціон зі зниженою енергоцінністю, за рахунок обмеження вуглеводів та жирів. Страви готують вареними, тушкованими та запеченими.